Conferència de Griselda Pollock
Una trobada en la cartografia feminista virtual

Amb el suport de Diputació de Barcelona

22 de juny | 19.00 h | La Virreina Centre de la Imatge

Cinc anys després del naixement d’Arxipèlag, i amb motiu de la inauguració de l’exposició Rutes del desig: carta de navegació per l’Arxipèlag, convidem a la teòrica visual i historiadora de l’art Griselda Pollock (Sud-àfrica, 1949)a traçar connexions entre el seu pensament crític i aquest projecte de recuperació, recontextualització i homenatge al cinema realitzat per les dones.

El mapa marítim que és Arxipèlag va néixer de la lectura, el debat i la conversa al voltant del seu llibre Trobades al Museu feminista virtual. Un dels punts de partida de la seva obra neix de la pregunta formulada per la seva contemporània Linda Nochlin el 1971: Per què no hi ha hagut grans dones artistes? Al llarg de més de quaranta anys d’escriptura Pollock ha creat un corpus teòric que busca desnaturalitzar allò “femení” indagant sobre les maneres en què les obres fetes per dones han estat marginades del cànon. Com a estratègia de resistència, la teòrica proposa la creació d’un museu feminista virtual com a laboratori que nega les normes rígides del museu, que relocalitza obres d’art posant-les en diàleg més enllà de les limitacions disciplinars i de format. Un museu basat en la idea de contraarxiu que posa en valor una política de l’interval entre documents, de l’interstici entre present i passat, de l’esquerda. Els textos crítics de Pollock no tenen intenció de ser cosmètics, sinó que desafien els fonaments de la Història de l’art.

Tot i tractar-se d’un acte presencial, per reduir la petjada ecològica Griselda Pollock ha impartit la conferència de manera virtual.